W spółkach grupy EcoCar nastąpiła wymiana zarządów, przeprowadzono restrukturyzację administracji oraz przyjęto nową strategię rozwoju, która zakłada, że EcoCar Spółka Akcyjna i EcoCar Flota Spółka Akcyjna istotnie poprawią wynik finansowy netto już w październiku 2018 roku - pisze agencja ISB News.

-Spółka wprowadziła nowe zasady umów o współpracy z kierowcami, dzięki czemu możemy precyzyjnie planować przychody w stosunku do kosztów, bez względu na dynamikę i sezonowość rynku taxi. Aktualnie, wszystkie parametry biznesu, po wprowadzeniu nowej strategii dla spółek EcoCar są w fazie wzrostu – mówi Paweł Osowski, CEO EcoCar S.A. W bieżącą działalność operacyjną bardzo aktywnie włączył się większościowy akcjonariusz EcoCar - fundusz Venture Capital WinVentures, należący do Piotra Wiśniewskiego, który jest pośrednio wspierany przez Krajowy Fundusz Kapitałowy.

EcoCar zmienia biznes taxi

- Przechodzimy płynnie do modelu, w którym kierowcy płacą nam płaską stawkę miesięczną za wykorzystanie samochodu i naszej infrastruktury, bez względu na liczbę przepracowanych godzin i zrealizowanych zleceń. Nowa stawka jest tak skalkulowana, że gwarantuje nam rozsądną marżę, na każdym samochodzie od pierwszego dnia, kiedy wyjedzie na ulicę. Uniezależniamy się w ten sposób od bardzo zmiennego i sezonowego rynku taxi – mówi Paweł Osowski, CEO EcoCar S.A.

Nowy system wynagrodzenia jest przejrzysty, czytelny, prosty i gwarantujący wysokie zarobki dla taksówkarzy EcoCar. 100 proc. utargu z kasy fiskalnej netto trafi do kieszeni kierowców. EcoCar nie pobiera opłat za transakcje kartą płatniczą, vouchery lub inne formy płatności bezgotówkowych, za realizację zlecenia, za miejsca na postojach taxi lub na lotniskach ani za pracę dla klientów biznesowych.

Kierowcy EcoCar nie ponoszą kosztów uzbrojenia samochodu w niezbędny sprzęt – kasę fiskalną, taksometr, elektroniczny wyświetlacz na dachu.  Umowy korporacyjne EcoCar gwarantują taksówkarzom wysokie rabaty na paliwo na indywidualnych kartach paliwowych pre-paid.  - Poprzez zmianę modelu wynagrodzenia zmienił się również status naszych kierowców, którzy awansowali z poziomu współpracowników do poziomu wewnętrznych klientów, dla których wdrażamy program „employer branding”– mówi Paweł Osowski.

- To bardzo istotna zmiana z perspektywy przepływów gotówkowych w spółce i planowania finansowego, w zależności od rozmiaru floty. Podstawą biznesu EcoCar jest aktualnie break-even na każdy samochód, a co za tym idzie im więcej samochodów będzie pracować we flocie spółki, tym lepszy wynik finansowy ona osiągnie -

– tłumaczy Mirosław Ganiec,analityk rynku motoryzacyjnego i redaktor naczelny magazynu TSL Biznes.

EcoCar planuje zoptymalizować, a następnie rozbudować flotę samochodów do 1000 na koniec 2019 roku.

Kierowcy dobrze oceniają zmianę

Zmiany w spółce zostały dobrze przyjęte przez kierowców.  - Mamy kilkadziesiąt aplikacji w tygodniu, na spotkania informacyjne przychodzi kilkanaście osób co drugi dzień, jesteśmy na fali. Spółka przygotowuje swoich kierowców do zdania egzaminu na taksówkarza, zwraca kierowcom opłaty administracyjne, a po otrzymaniu licencji od razu oferuje przygotowany do pracy, nowy samochód hybrydowy – mówi Rafał Pyzlak, dyrektor operacyjny EcoCar Flota S.A.

We flocie EcoCar oprócz samochodów hybrydowych pracuje 100 Mercedesów Vito, przystosowanych do przewozu 7 osób, które można zamówić z aplikacji mobilnej EcoCar za z góry umówioną cenę. Spółka wykorzystuje te samochody również do obsługi klientów korporacyjnych i w tym kierunku będzie chciała rozwijać ofertę licencjonowanego przewozu osób.

- Wprowadziliśmy do oferty usługi zarządzania sytuacją kryzysową dla linii lotniczych. Szybko i bezpiecznie przewozimy pasażerów pomiędzy lotniskami w sytuacji, kiedy samolot wylądował np. we Wrocławiu zamiast planowo w Warszawie. Wozimy grupy managerów firm pomiędzy miastami oraz podpisaliśmy umowę na transfery lotniskowe z dużym, globalnym brokerem biletów lotniczych. Nasze samochody będą odbierać pasażerów z lotnisk w Warszawie, w Modlinie, we Wrocławiu i w Gdańsku – mówi Ilona Fijałek, kierownik marketingu EcoCar S.A. Intensyfikujemy działania, żeby zapewnić pracę naszym kierowcom.

EcoCar naprawia operacje

- Naszym kluczowym problemem w pierwszej połowie 2018 roku był brak pełnej obsady na samochody, które aktualnie mamy we flocie. Urośliśmy za szybko w stosunku do możliwości zatrudniania nowych kierowców. W tej chwili wdrożyliśmy kompletne i efektywne procedury rekrutacyjne, które gwarantują nam odpowiednią dynamikę uzupełniania obsad na auta. Konkurujemy jednocześnie z szarą strefą, która psuje rynek – mówi Paweł Osowski.

- Niemniej jednak musimy zmierzyć się z problemem, w którym fragment naszej floty nie pracuje, nie generuje przychodów, ale musimy ponosić bieżące koszty finansowania samochodów. Dlatego krótkoterminowo zakończyliśmy kilka umów leasingowych przed terminem i sprzedaliśmy lub wynajęliśmy samochody, dla których nie było kierowców. W kolejnych miesiącach będziemy uzupełniać flotę o kolejne auta i ograniczymy liczbę dostawców finansowania, żeby uprościć procedury i wykorzystać nasz efekt skali – mówi Paweł Osowski.

Technologia napędza biznes EcoCar

Kluczowym wyróżnikiem EcoCar jest jednorodna flota hybrydowych samochodów, co pozwala spółce świadczyć usługi taxi w jednolitym, wysokim standardzie. EcoCar mocno rozwija również swoją aplikację mobilną. W połowie sierpnia wprowadzono możliwość połączenia VoIP kierowca-klient, co zdecydowanie usprawni proces podejmowania pasażerów bez konieczności angażowania telecentrum EcoCar. Aktualnie spółka pracuje nad usprawnieniem swojego autorskiego systemu taxi, co ma na celu skrócenie dojazdów do klientów dla taksówek dzięki oprogramowaniu, które na podstawie danych historycznych przewiduje natężenie zamówień w różnych częściach miasta.

Biznes taxi jest bardzo trudny. Jesteśmy największym operatorem taksówek na Łotwie i działamy w modelu podobnym do EcoCar S.A. Kupiliśmy markę Baltic Taxi w 2015 roku i od tego czasu pracujemy w modelu franczyzowym. Nasi kierowcy jeżdżą w uniformach, prowadzimy akademię Baltic Taxi dla kierowców, którzy chcą uzyskać licencję taxi, utrzymujemy jednolity standard samochodów z Wifi, oferujemy leasing aut, aplikację mobilną i telecentrum. Nasze samochody nie są starsze niż 4 lata. Podjęliśmy już decyzję, że podniesiemy standard naszych aut do Mercedesów Klasy B z ponadstandardowym wyposażeniem.

Rozumiemy, że nasi klienci oczekują wysokiej jakości w trakcie podróży i liczymy, że tym ruchem pozyskamy nową bazę klientów premium.  Od lat prowadzimy walkę z szarą strefą na rynku taxi na Łotwie. Szacuje się, że szara strefa obejmuje ponad 80% biznesu taxi, gdzie zaniża się podatki lub nie płaci się ich wcale. Mamy 179 samochodów na ponad 2800 wszystkich aut taxi na Łotwie. W tej chwili nasza firma odpowiada za 50% wartości podatków płaconych przez całą branżę na Łotwie.

Viktors Jankovics, Managing Director Baltic Taxi Łotwa.

O ECOCAR S.A.

EcoCar Spółka Akcyjna należy do renomowanego polskiego funduszu typu private equity WinVentures sp. z o.o. SKA, który jest pośrednio wspierany przez Krajowy Fundusz Kapitałowy. EcoCar świadczy usługi taxi oraz przewozu osób w jednorodnych samochodach hybrydowych: Hyundai Ioniq oraz Toyota Auris, a także Teslą S Model 75D i Mercedesami Vito. EcoCar posiada ponad 500 samochodów w Warszawie, we Wrocławiu i w Trójmieście. Z usług EcoCar skorzystało już ponad 3,8 mln klientów.  W każdym miesiącu EcoCar realizuje prawie 100 tysięcy zleceń. Flota w EcoCar należy w całości do spółki i jest udostępniana kierowcom.

EcoCar ma nowy model wynagrodze kierowcw, celuje w 1 tys. aut na koniec 2019

Warszawa, 27.08.2018 (ISBnews) -EcoCar planuje zoptymalizowa, a nastpnie rozbudowa flot samochodw do 1 000 na koniec 2019 roku, poinformowa ISBnews prezes Pawe Osowski. Wprowadza rwnie nowe zasady finansowania kierowcw i oczekuje znaczcej poprawy wynikw finansowych od padziernika.

EcoCar wprowadza nowy model wynagrodzeń dla kierowców i restrukturyzuje flotę | TSL biznes

Wyborcza.pl

Wystartowała wielka loteria EcoCar – „Klikam, jadę i wygrywam”. Codziennie jeden z pasażerów taksówek EcoCar w Warszawie, we Wrocławiu lub w Trójmieście wygrywa 1000 zł. Nagrodą główną jest wycieczka do Dubaju o wartości 20 tysięcy zł. Pula wszystkich nagród w loterii to