Innowacyjne ubezpieczenie i nowe funkcje w terminalach płatniczych dla kierowców EcoCar

EcoCar, jako pierwsza firma na rynku taxi wprowadza ubezpieczenie odpowiedzialności cywilnej kierowców. Produkt stworzony wspólnie z TU Compensa to parasol ochronny dla kierowców EcoCar, w związku ze wszystkimi zdarzeniami komunikacyjnymi, które mogą wystąpić z ich winy. Do tej pory podobne produkty oferowane były wyłącznie kierowcom w policji, w pogotowiu ratunkowym oraz w straży pożarnej.

- Wspólnie z TU Compensa opracowaliśmy innowacyjny produkt ubezpieczeniowy, który zagwarantuje naszym kierowcom bezpieczeństwo finansowe za 2,23 zł dziennie, tj. równowartość pół litra benzyny. Wszyscy kierowcy muszą dołączyć do programu ubezpieczeniowego "OC Kierowcy EcoCar”. Ubezpieczenie działa skutecznie, kiedy cała drużyna EcoCar jest objęta parasolem ochronnym. Nasze samochody rotują wśród kierowców. Ubezpieczenie będzie przypisane do kierowcy, a nie do auta  – mówi Paweł Osowski, CEO EcoCar S.A.

OC Kierowców to ubezpieczenie majątkowe, a nie komunikacyjne. Ewentualne wypłaty odszkodowań z polisy nie wpłyną na ocenę wiarygodności ubezpieczeniowej kierowców, a dostępny produkt będzie budował ich wiarygodność finansową

– mówi Paweł Osowski

Ubezpieczającym jest EcoCar, ubezpieczeni będą wszyscy kierowcy, którzy prowadzą samochody użytkowane przez EcoCar S.A. i EcoCar Flota S.A. Produkt jest bardzo kompleksowy i obejmuje praktycznie kompletny katalog zdarzeń. Kierowcy będą mogli skoncentrować się wyłącznie na pracy i nie będą musieli martwić się o konsekwencje wypadków lub stłuczek, spowodowanych z ich winy. W przypadku szkody, tak jak do tej pory otrzymają samochód zastępczy – mówi Paweł Osowski.

Zgodnie z życzeniem kierowców, dla wszystkich którzy przystąpią do programu ubezpieczeniowego ograniczymy wysokość kar za zdarzenia komunikacyjne z udziałem samochodów EcoCar. Maksymalna wysokość kary za pierwszą i kolejne stłuczki wyniesie 300 zł. Oznacza to realne oszczędności finansowe dla naszych kierowców. Dotychczasowy katalog kar, przewidywał sankcje finansowe od 500 zł za pierwszą i 1500 zł za kolejne stłuczki. Opłata w wysokości 2,23 zł dziennie, będzie kompensowana z wynagrodzeniem kierowców.

Biznes EcoCar rośnie

W drugim kwartale 2018 roku w spółkach grupy EcoCar nastąpiła wymiana zarządów, przeprowadzono restrukturyzację kosztów operacyjnych oraz administracji i przyjęto nową strategię rozwoju. - Zapowiadaliśmy, że EcoCar Spółka Akcyjna i EcoCar Flota Spółka Akcyjna istotnie poprawią wynik finansowy już w październiku 2018 roku. Wszystkie parametry biznesu, po wprowadzeniu nowej strategii są w fazie wzrostu. Zmiany w spółkach przyniosły spodziewane efekty i jesteśmy gotowi, żeby dalej budować flotę do 1000 samochodów na koniec 2019 roku – mówi Paweł Osowski, CEO EcoCar S.A.

- W tej chwili jesteśmy skoncentrowani na budowaniu biznesu w nowym modelu, inwestycji w IT, zwiększeniu liczby zleceń oraz na rekrutacji nowych kierowców. Wprowadziliśmy w aplikacji dla kierowców możliwość połączenia telefonicznego bezpośrednio kierowca-klient oraz mapę z informacją o dostępności samochodów. Nowa, automatyczna funkcja „wolny-kończący” pozwala naszym systemom na przypisanie nowych zleceń do kierowców, którzy właśnie kończą kurs, co istotnie ograniczyło promienie dojazdów. Równolegle uruchomiliśmy karty pre-paid na paliwo i zwiększyliśmy limit dostępnej gotówki. Spółka podpisała również szereg nowych umów z klientami biznesowymi oraz z klubami w Warszawie dla kierowców nocnych – mówi Paweł Osowski.

Nowe usługi i terminale płatnicze

- Zmiana modelu biznesowego otworzyła nam drogę do  współpracy z Fundacją Polska Bezgotówkowa. Samochody EcoCar zostaną wyposażone w nowe terminale płatnicze, co umożliwi realizację szeregu usług dodanych oraz szybsze rozliczenia kierowców – mówi Bartłomiej Gajecki, dyrektor finansowy EcoCar S.A.

Żeby było to możliwe kierowcy współpracujący z EcoCar, którzy prowadzą działalność gospodarczą powinni podpisać dokumenty, na podstawie których będą użytkować nowe terminale. Zmiana ma charakter wyłącznie formalny i nie powoduje żadnych dodatkowych kosztów po stronie kierowców – tłumaczy Bartłomiej Gajecki.

Dla wszystkich kierowców, którzy podpiszą umowy, związane z terminalami płatniczymi oraz ubezpieczeniem OC Kierowcy przygotowaliśmy bonusy.

Szczegółowe informacje, dotyczące zmiany polityki użytkowania terminali płatniczych oraz regulamin obowiązkowego ubezpieczenia kierowcy EcoCar są dostępne w biurze EcoCar.